Omkodning af lås

Omkodning af låsecylinder, også kaldet omstilling eller omlægning af lås, er det oplagte at gøre, hvis du enten har mistet en nøgle eller ønsker at udelukke en anden nøglebærer. Det er et lille men afgørende indgreb, der udføres på den eksisterende lås, så de gamle nøgler udelukkes fra låsen. Der findes flere situationer, hvor der kan opstå behov for at få omkodet eksisterende låse, men de typiske er:

-Ved tyveri af nøgler.

-Ved udelukkelse af nøglebærere. (eks-kærester, håndværkere, rengøring mv.)

-Ved flytning.

Disse er de tre typiske tilfælde, hvor man har behov for omkodning af lås. Alt afhængigt af situationen, så er det oftest ved tyveri, at behovet er mest akut, men uanset hvad bør man få omkodet sin lås, hvis der er usikkerhed omkring nøglerne.

youtube-video-thumbnail

Skal du have skiftet lås?

"*" indikerer påkrævede felter

Hidden
Accepterede filtyper: jpg, jpeg, gif, png, pdf, Maks. filstørrelse: 3 MB.
Har du et billede af din lås? Maks 3MB
Slip fil her eller
Accepterede filtyper: jpg, jpeg, gif, png, pdf, Maks. filstørrelse: 3 MB, Maks. antal filer: 3.
  Har du billeder af din lås?
  Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

  Ved tyveri: Omkod dine låse

  Mange mennesker oplever desværre at få stjålet taske eller jakke på deres vej gennem byen. I disse tilfælde er det særligt vigtigt at få omkodet låsene straks, fordi tyven, pga. taskens eller jakkens øvrige indhold, måske ved hvilken adresse nøglerne passer til. Dette er potentielt starten på en forfærdelig kædereaktion af hændelser, som kan indebære, at både bolig og bil bliver tyvegods, og at man skal kæmpe en kamp med sin forsikring, for at få dækket sine ejendele. Derfor bør du, lige så snart du konstaterer, at dine nøgler er stjålet, straks book Den Cyklende Låsesmed og få omkodet dine låse.

  Det værst tænkelige scenarie er, at der sker indbrud med en stjålet nøgle, da det ikke efterlader tegn på indbrud. I sådanne tilfælde vil man stå med en rigtig dårlig sag over for sit forsikringsselskab, fordi der ikke er tegn på indbrud, og man vil sandsynligvis selv skulle stå til ansvar for, at man ikke fik kodet sine låse om, straks man konstaterede, at nøglerne var stjålet.

  Det kan være virkelig vanskeligt at bevise et indbrud, hvis det er sket med en nøgle, og man kan ende med en gennemført dårlig oplevelse, hvis man ikke reagerer hurtigt på tyveri af nøgler. Vi har desværre oplevet forfærdelige historier, hvor folk mister både vigtig elektronik, personlige og uerstattelige ejendele, bilnøgler og derefter bilen osv. Af samme årsag får man som oftest også dækket udgifterne til omkodning af låse som følge af tyveri af sin forsikring. Det er i alles interesse at ”standse ulykken” så hurtigt som muligt.

  Så har du fået stjålet dine nøgler, så ring med det samme og få kontrol over situationen.

  Udelukkelse af person som har modtaget en nøgle

  Behovet for at få omkodet eksisterende låse kan også opstå i forbindelse med en nøgle, man frivilligt har udleveret, men ikke fået retur. Det kan være en håndværker, rengøring eller andre, der har fået udleveret en nøgle, men som af en eller anden grund ikke har afleveret den igen. Enten glemmer de det, eller også smider de ganske enkelt nøglen væk og kan derfor slet ikke returnere den.

  Det kan naturligvis også være personer i den nærmere bekendtskabskreds eller eks-kærester, der har fået udleveret en nøgle, som de nu ikke vil levere tilbage, selvom de ikke længere skal have adgang til boligen. I disse situationer bør man også få omkodet sine låse. Det er som udgangspunkt ikke helt så akut som ved tyveri, men bør alligevel håndteres ret hurtigt. Det er forskelligt fra sag til sag, hvor akut behovet er i disse situationer - det ved kun den enkelte beboer.

  Ved flytning

  Indflytning i ny bolig er umiddelbart den eneste situation, hvor man kan planlægge at omkode låsene. Når man får nøglerne udleveret til sin nye bolig, så kan man ikke med sikkerhed vide, hvor mange nøgler der er i omløb. I forbindelse med fraflytning kan det dreje sig om ret mange nøgler, fx til flyttefolk, håndværkere, familiemedlemmer, som hjælper med flytning osv. Så når man er på plads med sin indflytning, bør man få omkodet låsene, for at udelukke, at tidligere nøgler stadig virker.

  Mange nedprioriterer dette, hvilket er højst besynderligt. Hvis man investerer flere millioner i en bolig, bør man også sikre sig, at man kan have sit hjem og sine ting i fred. Som nævnt i afsnittet omkring tyveri, så vil man stå med en tung bevisbyrde over for sit forsikringsselskab, hvis der ikke er tegn på indbrud. Du bør derfor helt udelukke denne risiko ved indflytning og få omkodet dine låse i tide. Vi har som regel ganske travlt omkring den 1. hver måned, så hvis du står foran en flytning, så book os i god tid, så vi kan sikre os, at vi kan klare opgaven på den ønskede dag.

  Forening eller erhverv

  Både andels- og boligforeninger oplever behovet for at få omkodet låsene på alle fællesdørene. Ofte sker det, at beboerne selv har fået lavet ekstra nøgler via hælebar og lignende gennem en årrække. Det betyder, at der over tid er rigtig mange nøgler i omløb, og at flere af dem desuden går meget dårligt i låsene. Det skyldes, at man får kopieret en eksisterende nøgle, og hver gang man får lavet en kopi, bliver kopien en lille smule unøjagtig.

  Hvis der gennem årene er blevet kopieret så mange nøgler, ved at der bliver lavet kopier af allerede kopierede nøgler, så er der pludselig ikke længere nogen originale nøgler i omløb. Man vil derfor opleve, at både låse og nøgler bliver dårligere og dårligere til gene for alle nøglebærere. I sådanne tilfælde bør man få omkodet alle låsene til nye nøgler og derefter holde sig fra “gadekopier” og fremover bestille nye, originale nøgler efter behov.

  Enkelte foreninger og især erhverv vælger i stedet at udskifte låsene til et kopibeskyttet system, så nøglerne ganske enkelt ikke kan kopieres af beboerne selv, men må bestilles via formand eller en nøgleansvarlig administrator. Det sikrer, at man har fuldstændigt overblik over, hvor mange nøgler der er i omløb, og at der ikke er kopier, men udelukkende autoriserede original-nøgler i brug. Ved at vælge et kopibeskyttet låsesystem får man samtidig muligheden for at opbygge niveauer inden for systemet.

  Det muliggør, at fx postbude kan komme ind ad gadedøre, men ikke få adgang til loftrum og cykelkældre, eller at ansatte kan åbne en eventuel butik, men ikke komme ind på lager, kontorer eller lignende. I et kopibeskyttet låsesystem er nøglerne også nummerede, så man kan holde styr på, hvem der har hvilke nøgler. Udlåner man en systemnøgle til rengøring, håndværkere, hjemmepleje eller lignende, er man 100% sikker på, at nøglen ikke kopieres af vedkommende - det er ganske enkelt ikke muligt.

  Er du interesseret i at vide mere om et kopibeskyttet nøglesystem, så book os endelig pr. telefon, da det kræver en god snak, for at afdække, hvilket behov der er og herefter opbygge et skræddersyet system.

  Hvad sker der ved omkodning af lås?

  Når en lås omkodes, ændres den eksisterende cylinder til nogle nye nøgler. Låsens cylinder skal adskilles, og man udskifter stifterne inde i låsen, så de passer til nye nøgler. Helt lavpraktisk, så er der stifter i cylinderen, som med enorm høj nøjagtighed passer præcis til de hakker, der er skåret på nøglen. Dette er virkelig finmekanisk præcisionsarbejde, som kun en fagkyndig bør udføre.

  Man hverken styrker eller forringer låsens styrke, men sikrer blot, at det kun er nye nøgler, der virker i låsen. Det betyder, at hvis låsen i forvejen er gammel og slidt, så er den det også efter omkodningen, men nu bare til nogle nye nøgler.

  Det samme gør sig gældende, hvis låsen i forvejen er ny og solid; så er den det også efter omkodningen, blot til nye nøgler. Er låsen i forvejen noget gammelt skidt, så bør man overveje helt at udskifte den med noget nyt, hvis man står med behovet for at få nye nøgler. Der findes mange slags nøgler på markedet, men det er som regel alle sammen typer, der er til at kode om. Hvis du ønsker at vide mere om de forskellige typer af nøgler, og også vide hvilken type din egen nøgle er, så kan du se mere i vores korte video om nøgler her:

  Er du i tvivl om, om din nuværende lås har behov for en omkodning, eller om det vil være mere oplagt at få låsen udskiftet til noget helt nyt, så book Den Cyklende Låsesmed, for at få rådgivning til den konkrete situation og oplyst priser til sammenligning.

  Læs mere om udskiftning af lås her

  Én nøgle til hele hjemmet

  Ud over sikkerheden i at udelukke tidligere nøgler kan man samtidigt få “slanket” sit nøglebundt markant i forbindelse med omkodning af lås. Det er nemlig muligt at kode alle hjemmets låse til de nye nøgler, så man kun behøver én nøgle i bundtet, der kan åbne både døre, evt. ekstra låse på døre, postkassen og en hængelås til fx loft- eller kælderrum. På den måde opnår man både det bekvemmelige i kun at have én nøgle til det hele, og samtidigt undgår man at stå i en situation, hvor man mister nøglen til fx postkassen.

  Dette er en meget populær løsning, da de dyreste låse i hjemmet er den eller de låse, der er monteret på dørene. Hverken postkassens cylinder eller en hængelås er særligt dyre låse og bliver derfor ofte tilvalgt af kunder, som alligevel skal have omkodet hjemmets øvrige låse. Det er også muligt at tilkøbe cylindre i samme kode til eksempelvis kolonihave, sommerhus og lignende. På den måde kan man nøjes med én nøgle til alle de låse man benytter.

  Omkodning af Ruko lås pris?

  Prisen på omkodning af lås er afhængig af flere faktorer. Typisk starter prisen ved kr. 600,- og opefter. Først og fremmest er antallet af låse en vigtig del. Mange låse kræver nøgle både inde- og udefra, og i så fald vil dette tælle som to omkodninger. Hvert sted, hvor nøglen kan indføres, regnes for en omkodning, men den første omkodning er altid den dyreste, da den også indeholder arbejdsløn.

  De efterfølgende omkodninger er noget billigere. Derudover har det ønskede antal af nøgler naturligvis også betydning for prisen, ligesom ugedagen og tidspunktet på døgnet vil afspejles i prisen.

  At omkode låsen er et relativt lille, men meget vigtigt indgreb, som ikke koster alverden. Hvis du er i tvivl om, om dine låse kan omkodes eller om de må udskiftes, eller hvis du blot ønsker rådgivning eller eksakt pris på omkodning af låse, så kan du indsende billeder af dine nuværende låse og nøgler pr. MMS. Du vil herefter lynhurtigt modtage svar direkte på din telefon og få både konkret rådgivning om, hvad der vil være den bedste løsning, samt en eksakt pris herpå.

  Ønsker du at benytte denne mulighed, så send dine billeder og knyt gerne en lille tekst angående, hvad du ønsker, der skal ske, til dette nummer:

  22 59 60 13

  Husk gerne billede af både nøgler og låse.

  Hvor hurtigt kan en omkodning ske?

  Omkodning af lås er ikke nogen voldsomt tidskrævende opgave, og det er noget vi gør flere gange om dagen. Omkodning af lås er i visse tilfælde akut, og det kan ofte klares samme dag, som du booker os. Det gælder også uden for vores normale åbningstid på hverdage fra 8-16. Uden for dette tidsrum vil det kunne klares af vores tilkaldevagt, således at du kan gå i seng uden usikkerheden om, om dine nøgler er havnet i de forkerte hænder.

  Er dit behov meget akut, så book os så hurtigt som muligt, for at få lavet en aftale. Jo før du booker os, jo hurtigere kan vi hjælpe.

  Kan jeg få omkodet mine låse?

  Stort set alle låse kan omkodes, så det kommer mere an på din geografiske placering. Den Cyklende Låsesmed i København opererer primært i hele Københavns og Frederiksbergs kommuner, men vi er meget imødekommende og servicemindede, så bor du i en af nabokommunerne, kan vi også hjælpe dig.

  Vi ruller ud fra Nansensgade i indre København og opererer i en radius på cirka 10 km. derfra, og i hvert fald både hele Københavns og Frederiksbergs kommuner. Den Cyklende Låsesmed i København har eksisteret siden 2013, så vi har efterhånden ret gode ben og bliver ikke skræmt af ture på over 10 km. 🙂