Udskiftning af eksisterende lås

Udskiftning af lås er en af de mest efterspurgte ydelser, vi har, og der kan være rigtig mange gode spørgsmål omkring dette. Den typiske årsag til udskiftning af låsecylinder er, at den gamle ganske enkelt er blevet for gammel til, at den længere kan repareres, men i stedet må udskiftes til noget helt nyt. Der kan være mange hensyn at tage i den forbindelse, så som dørens og især dørkarmens stand, dørens stil og udtryk som for eksempel messing, dørens funktion osv.

På denne side kan du blive klogere på de forskellige funktioner og styrker ved de forskellige låse, og på de vigtigste fagudtryk for de mange komponenter der er i en lås i dag.

Vil du foretrække at få din lås vurderet af os, så kan du med fordel tage et par billeder af den eksisterende lås og nøgler og sende på MMS eller e-mail, så skal vi hurtigt give råd og vejledning direkte på din telefon.
Send dine billeder til os:
MMS.: 22 59 60 13
E-mail: info@dencyklendelaasesmed.dk

MMSlaas

Låsens vigtigste dele

En mekanisk dørlås - for eksempel lås til hoveddør - er opbygget af virkelig mange dele, der skal kunne bevæge sig og som også skal kunne blokere, alt efter hvad nøglen dikterer. Vi har valgt at fokusere på de vigtigste og visuelt tydeligste punkter. Der er tre afgørende punkter omkring en lås, der vil kunne bestemme, om der er behov for en udskiftning. De bør betragtes som en kæde; så er ét af de følgende punkter i din lås for svage, så er det kædens svageste led.

• Cylinderen

• Selve låsen

• Slutblikket

Hvis man forstår disse tre termer hver for sig, vil man ret hurtigt få en forståelse for, hvad en god lås er. Herunder følger en gennemgang af punkterne og hvad du særligt skal være opmærksom på, hvis du overvejer en udskiftning af lås.

Låsecylinder

Cylinderen er den del, hvor man fører nøglen ind, og når den drejes påvirker man selve låsen til enten at låse eller låse op. Cylinderen er altså kun den del, hvor nøglen føres ind, og den er en meget vigtig del af en god aflåsning. Oftest er cylinderen det eneste, der er synligt udefra, da det er her, nøglen skal bruges. Derfor er den enormt vigtig, både rent styrkemæssigt og med hensyn til signalværdi.

Et trænet øje vil lynhurtigt kunne vurdere, om cylinderen er ny eller gammel, og om det derfor vil være vanskeligt at angribe låsen eller ej. Cylinderen er opbygget således, at der inden i den sidder et antal fjeder-påvirkede stifter, der matcher nøjagtigt med de skårede hakker der er i nøglen, som passer til cylinderen. Det er enormt præcist finmekanisk arbejde, hvor unøjagtigheder på under 1 mm vil være for stor en fejlmargin.

En god cylinder skal være vanskelig at “angribe”, og derfor bør en cylinder altid være monteret således, at man ikke kan gribe fat om den og vride i den med eksempelvis en tang. Derfor tilstræbes det altid, at cylinderen ligger plant med dørens overflade. Hvis dette ikke er muligt, så må den stikke det ud af døren, som den nu fylder, men derefter skal der monteres en ring eller krave om cylinderen, der forhindrer, at man kan gribe om cylinderen med værktøj.

Gennemgående skruer

Cylinderen bør være af en type, som kræver gennemgående skruer for montering af cylinderen, og den enkleste måde at konstatere dette er på cylinderens fysiske udformning. Er cylinderen helt rund, så er den næppe monteret særligt solidt, og det vil derfor kræve en udskiftning af lås. Er cylinderen derimod oval eller “dråbeformet” i sin form, så er det langt mere sandsynligt, at den er monteret på en solid måde og med gennemgående skruer.

Derudover skal en god cylinder være både bore- og dirkefri. På den måde sikrer man sig mod, at cylinderen kan bores eller manipuleres op. Dette er naturligvis ikke særlig nemt selv at konstatere med det blotte øje, og derfor har vi lavet en kort video, der forklarer de forskellige nøgletyper ganske godt, og samtidig indikerer cylinderens styrker og svagheder:

Selve låsen

Selve låsen er den, som cylinderen er fastmonteret i, og låsen er også den del, der går i indgreb i dørkarmen. Det er i selve låsen, der findes en række funktioner, som sikrer, at låsen blokerer korrekt ved aflåsning, smækker korrekt i ved lukning, og kan låses op ved brug af nøgle. Det er også selve låsens type, som afgør, hvilken type cylinder, der skal bruges. Som tommelfingerregel er alle de bedste låse i Danmark beregnet til ovale cylindre, der kræver gennemgående skruer for korrekt montering.

Selve låsen er den del, der afgør, om låsen er en smæklås, der låser automatisk, eller en tvangslås, som aktivt skal låses med en nøgle. Låsen afgør også, om der er grebsfunktion; om man skal løfte op i håndtaget, for at låse, og lignende funktioner.

Typisk er det i lejligheder sådan, at man har en smæklås, mens det i huse er mere almindeligt med en lås, der ikke smækker. Begge dele har deres fordele og ulemper: Med en smæklås er man sikker på, at man aldrig glemmer at låse døren. Til gengæld er der så en risiko for, at man får låst sig ude uden nøglen. Med en lås, der ikke smækker, er det lige omvendt; hér er der risiko for, at man glemmer at låse efter sig, men til gengæld vil man aldrig opleve at smække sig ude. Det er altså et individuelt valg, hvad der passer den enkelte bedst.

En smæklås har typisk en funktion, der gør, at man kan sætte smæk-funktionen ud af drift, hvis dette skulle ønskes. Man kan naturligvis også fravælge dette, således at låsen bare smækker i hver eneste gang. Med en smæklås skal nøglen oftest drejes op til 3/4 omgang, hvorefter låsen er åben. Derefter skal nøglen drejes tilbage til start-position for udtagning.

En tvangslås, altså en lås, der ikke smækker, men hvor der aktivt skal låses med nøgle, findes i flere versioner. Nogle typer kræver blot, at nøglen drejes 1/4 omgang, hvorefter nøglen føres tilbage til start-position for udtagning. Disse typer er ikke gode, da der er en risiko for, at man ikke får drejet nøglen tilstrækkeligt til, at låsen får udført hele sin vandring og derfor ikke får låst og blokeret korrekt.

En optimal og korrekt tvangslås kræver en hel omgangs rotation med nøglen, før denne kan udtages. Derved sikrer man sig, at låsen udfører hele sin vandring og låser og blokerer korrekt. Uanset om man har smæklås eller tvangslås, så er det meget vigtigt, at låsens bevægelige dele kører som smurt og går upåklageligt i sine funktioner.

Slutblikket

Slutblikket er den del af låsen, der sidder i dørkarmen og hvori låsen gør sit indgreb. Det er derfor enormt vigtigt, at denne del er udført korrekt. Ved forsøg på indbrud med spark eller ved brug af koben på døren, vil det være her, slutblikket virkelig skal stå sin prøve. Desværre er dette et meget overset punkt, og det er her, at rigtigt mange indbrud kan forhindres. Hvis man skal manipulere en lås op uden brug af nøgle, kræver det både meget teknisk snilde og know-how, som det kun er fagfolk, fx låsesmeden, der besidder. At sparke en dør op eller brække den op med et koben kræver derimod ikke særlig megen forstand.

Vores erfaring er, at 80-90% af alle indbrud sker ved simpel vold mod døren, enten via spark eller med koben. Hvis ikke slutblikket er udført korrekt, tager det ikke lang tid at sparke en dør ind, og det vil næppe støje nok til, at naboer reagerer. På rigtig mange af de gamle låse, der sidder rundt omkring i de københavnske hjem, er slutblikket blot monteret med 2-3 korte skruer på langs med træets årer i en trækarm, og det vil ikke kunne modstå så massiv modstand.

Derfor bør man montere et korrekt sikkerheds-slutblik, der har markant længere skruer monteret i den korrekte retning af låsen, altså på tværs af årene i en trækarm - så vil man være langt bedre sikret mod den slags forsøg. Der findes forskellige typer af sikkerheds-slutblik til de forskellige typer af låse, men fælles for dem alle er, at ved korrekt montage vil de kunne modstå et pres på 800-1000 kg. Derfor er slutblikket af enorm betydning, og noget man bør prioritere som vigtigt.

Dette er i hovedtræk de ting, man selv kan gøre, for at vurdere, om der er behov for udskiftning af lås. Som nævnt tidligere bør disse tre ting betragtes som en kæde, der ikke er stærkere end dens svageste led. Man kan altså godt have en god cylinder i en god lås, men hvis der samtidig sidder et gammelt, sølle slutblik i dørens karm, er sikringen som helhed ikke god nok. Så har man ikke disse tre punkter på plads i sin nuværende lås, bør man få udskiftet låsen til noget nyt.

Alle nye låse fra Den Cyklende Låsesmed er naturligvis som standard godkendt på alle tre punkter: altså bore- og dirkefrie cylindre, korrekte låsekasser med montage af gennemgående skruer til cylinderen, og ikke mindst sikkerhedsslutblik. Hvis man samtidigt følger vores anbefaling om at have to godkendte låse på døren, så er man ekstra godt stillet i forhold til sikring.

Ekstra lås til hoveddør og yderdøre

Vi anbefaler altid at have to låse på hjemmets yderdøre. Det giver selvsagt en højere styrke med to låse, men derudover er der en god signalværdi i, at man udefra kan se to gode låse. Det i sig selv har en god præventiv virkning. En ekstra lås skal sidde minimum 40 cm fra den første lås, og vi anbefaler altid, at ekstralåsen kræver nøgle både inde- og udefra.

Grunden til dette er, at skulle der komme ubudne gæster i hjemmet, som er kommet ind via et vindue eller lignende, så kan de ikke benytte dørene indefra uden nøgle, og må derfor ud ad samme vej som de kom ind. Det gælder også selvom man bor på 5. sal.

Det er ikke umiddelbart en tanke man får, når man bor så højt oppe, men vi har desværre oplevet kunder, der har haft indbrud via stillads, og hvor tyvene i ro og mag har kunnet bære deres tyvekoster ud via trappen. Der kan også være enten en fyldning i døren eller en rude som kan knuses, hvorefter man vil kunne dreje på låsen indefra, medmindre man har en lås der kræver nøgle indefra. Så uanset hvor højt man bor bør en ekstra lås være 100% nøglebetjent. Dette kan naturligvis udføres til én og samme nøgle, så man ikke skal gå rundt med unødigt mange nøgler i sit bundt.

Dørens beskaffenhed

Dørens beskaffenhed afgør, hvilke typer låse, der er optimale. Er dørens tykkelse 40 mm eller derover monteres en indstikslås. En indstikslås bliver monteret således, at den stemmes ind i dørbladet, og det er da kun cylinderen, der vil være synlig på dørens inder- og yderside. Langt de fleste nyere døre i dag er minimum 40 mm tykke. Alt byens nybyggeri, som eksempelvis Nordhavnen, Teglholmen og Carlsberg Byen, er udført med nye døre, der er velegnede til en indstikslås, men også flere og flere af byens ældre huse får udskiftet dørene og dermed også låsene.

Er dørens tykkelse under 40 mm, er døren for tynd til, at en indstikslås kan monteres korrekt. Hér vil det kræve en korrekt monteret kasselås, for at have en godkendt montage. I rigtig mange ældre lejligheder er dørene ganske tynde og sikret med en kasselås. En kasselås sidder på indvendig side af dørbladet, er som oftest sort, og udefra kan kun cylinderen ses.

Uanset hvilken type dør man har, og dermed også hvilken type lås, der er optimal, bør man sikre sig, at låsene er i god stand og korrekt udført. Er du i tvivl, så kontakt os endelig med dine spørgsmål, så skal vi hjælpe med at finde den helt rigtige løsning.

Der kan være tale om udskiftning af en Ruko cylinder, ny lås til hoveddør eller måske endda en nøglefri lås som iLoq for eksempel.

Hvordan kan jeg bestille udskiftning af lås?

Den Cyklende Låsesmed i København opererer dagligt i Københavns og Frederiksberg kommuner, så hvis du bor i disse områder, kan vi hjælpe dig - se alle områder her. Bor du lidt længere væk, er det ikke nødvendigvis et problem, men kontakt os endelig for at høre nærmere. Det er altid et godt udgangspunkt, hvis du kan sende os billeder af dine eksisterende låse og nøgler, så kan vi ud fra disse vurdere, hvad der vil være den helt perfekte løsning.

Du kan benytte både MMS og e-mail ved indsendelse af billeder, og du kan også bestille tid på denne måde. Du er også meget velkommen til at ringe til os. Afhængig af opgavens omfang og eventuel travlhed bør det være noget, der kan bestilles med 2-4 dages ventetid. Du kan kontakte os på følgende:

Telefon: 22 59 60 13

E-mail: info@dencyklendelaasesmed.dk